Нов регистър за чакащите лечение в чужбина деца
Целта е по-голяма прозрачност и улеснение за родителите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Протест, деца, фонд за лечение
Снимка: bTV

От следващата седмица започва да работи обновеният регистър на кандидатстващите във Фонда за лечение на деца.

Целта е по-голяма прозрачност и улеснение за родителите.

Един от многото случаи

Александра се ражда с малформация на крачето. Родителите разбират, че фондът финансира лечението на заболяването и кандидатсват. След чакане от няколко месеца получават отказ. Мотивите са, че дъщеря им може да се лекува и у нас.

„Нито се посочва лекар, нито има ли достатъчно практика и документи, с които да се докаже, че може да бъде направено, а не да бъде нашето дете осакатено”, разказва бащата Александър Кръстянин.

Родители поискаха оставката на шефа на Фонда за лечение на децаСпоред тях ръководството съзнателно насочва голяма част от децата за лечение в България вместо в чужбина

Родителите гледат на подготвяните промени с надежда, но критично: „Явно това е и целта - да бъдат отказвани възможно най-много родители да не губят излишно време в борба с администрацията, а да търсят помощ от хора с добри сърца”.

Какви са промените

За всяко дете ще отговаря конкретен служител. В регистъра ще бъде публикуван имейлът му и телефонен номер. Всекидневно ще се вписват промени по процеса на кандидатстване. Липсваща медицинска документация ще се допълва служебно. За първи път ще се търси обратна връзка за резултата от лечението.

„Пращаме деца в лечебни заведения в чужбина. След това те се връщат. Ние не знаем дали е добър резултата от проведеното лечение и дали можем да изпращаме деца в това лечебно заведение, което е много важно за работата на фонда”, посочи зам.-министър Ваньо Шарков.

Родителите на Александра вярват, че най-доброто лечение за нея е в Съединените щати. За него са необходими 231 хиляди долара.

Семейството ще кандидатства във Фонда отново. Дотогава продължава да събира пари от добри хора.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре