Две отделни комисии да освидетелстват хората с увреждания, предвижда проектът за реформа на ТЕЛК системата, с който bTV разполага. Концепцията за реформа на системата не е окончателна. В нея властта признава, че сега действащият модел е неефективен, че има лоши практики в експертните решения и неправомерно разходване на средства на социалното осигуряване.

Предлага се хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава медицинската експертиза, а другата, която ще е подчинена на НОИ, ще оценява работоспособността на хората. Срещу това разделение на 2 комисии се обявиха и лекари, и хора с увреждания, които са  в готовност за протест.

Възможността да се получава едновременно пенсия и заплата поощрява стремежа към инвалидна пенсия. В същото време отпускането й не е обвързано с оценка на работоспособността, пише в концепцията.

Снимка: bTV

Хората с увреждания първо ще минават през комисия, която ще издава медицинска експертиза. Ще се разработят стандарти и ще се акредитират медицински центрове, в които това ще се случва. След това ще минават през комисия към НОИ, която ще прави оценка на работоспособността и ще ги насочва към бюрата по труда за намиране на работа, към социалните за помощи и към института за отпускане на пенсия.

„Не може тази институция, която дава парите, да определя кой и колко ще получи, защото може да определя кои хора да получават пенсии спрямо бюджета, който има”, категорична е Веска Събева от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години. Ако състоянието е необратимо – ще са пожизнени. С тях ще се определя загубена и остатъчна работоспособност, от което ще следват различните права. „Голяма част от хората няма да получават инвалидна пенсия, защото имат остатъчна работоспособност”, посочва д-р Боряна Холевич от ТЕЛК-София.

От социалното министерство уверяват, че не това целят предложенията им. Проектът на концепцията за реформа включва още, че ако е настъпила промяна в увреждането, хората да могат да се преосвидетелстват преди да е изтекло решението.

Концепцията за реформа на системата трябва да е готова до края на октомври.