Работодателите все по-трудно намират идеалния за нуждите им работник, независимо дали е висшист или нискоквалифициран наемник. Често проблемът не са ниските заплати, а това, че няма хора с такива умения.

След изказването на премиера, че в България има 3000 свободни места за професионални шофьори на камиони и за пастири, екип на bTV провери на какво се дължи големият брой вакантни позиции и получи отговор, че причина за това е липсата на хора с такива умения.

Тодор Колев е пастирът на село Хотница. Минали са вече 25 години, откакто е избрал да си изкарва хляба по този начин. За да изхранва семейството си, пасе овцете на цялото село.

„Трябва да има овце за да има овчари. То няма овце, за какво им са овчарите. Рядко, рядко млад човек ще хване тоягата. На Борисов ще му кажа, че свърши вече животновъдството в България, няма животновъди”, каза овчарят.

Проблемът с липсата на нискоквалифицирани кадри тепърва ще се задълбочава. Николай Димитров от години се занимава с подбор на кадри. Назначаването на 3000 овчари или тираджии според него няма да балансира пазара на труда в дългосрочен план.

„Липсва тази специализираност в конкретна област, която дава доброто заплащане и добрата перспектива и да се изявиш специалист. Има глад и тепърва ще има глад за хора със средно специално образование”, коментира Димитров.

Недостигът на по-висококвалифицираните кадри също е факт години наред – предимно заради отлива в чужбина.

Нина Ангелова има средно специално образование, но като много други не работи по специалността си. Вместо това продава книги.

„По принцип съм завършила техникум по комунални услуги. С книги се занимавам, защото родителите ми се занимаваха с тази дейност и го продължих. Ако обичаш работата си, парите сами идват при тебе”, смята тя.

И докато липсата на нискоквалифицирани кадри се задълбочава, намирането и на вискококвалифицирани също е трудна мисия. 44 на сто от управителите на фирми все още изпитват трудности да си намерят служител висшист с необходимите умения.

„Ние отворихме вратите на университетите си твърде широко, изоставихме специализираното образование. Излизат едни хора, които знаят много, но могат малко”, заяви Николай Димитров.

Държавата и до днес няма решение как да се намери баланс между броя на университетите, търсенето и предлагането на конкретни специалности.