Състоянието на бебето, бито от акушерката Емилия Ковачева в болница „Софиямед”, е стабилно. Това съобщи пред bTV Боряна Маринкова от „Токуда”, където момиченцето е настанено с мозъчен отток, мозъчен кръвоизлив и черепно-мозъчна травма.

Към момента то диша само и няма опасност за живота му.

Маринкова посочи, че бебето е било прието в 20:30 часа на 18 април в тежко състояние, като първите 48 часа са били критични и в тях целият ресурс на болницата е бил ангажиран, за да се преодолее мозъчният отток. „В момента всяка минута е посветена на това да бъдат преодолени всякакви възможни късни усложнения”, подчерта тя.

По думите й, детето е било транспортирано в „Токуда” по стандартния протокол – в София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: „Токуда”, „Майчин дом” и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи.

В момента бебето е интензивния сектор, където има пълна възможност за реанимация или други интервенции и освен това има на разположение екип от лекари. Маринкова призна, че медицинските специалисти не са спали, откакто са приели детето: „Това е и емоция, и състрадание, и съчувствие, на никое дете не трябва да се случва това”.

По думите й родителите са минали през изключително тежък ден вчера, когато вниманието на институции и медии се насочи към случая, но те се държат.

Извършителката на побоя, 40-годишната акушерка Емилия Ковачева, е в ареста и мярката й за неотклонение ще се гледа в събота. Към момента от прокуратурата нямат обяснение за действията й, като ще искат психиатрична експертиза.

До момента е известно, че момиченцето се е родило живо и здраво на 14 април и трябвало да бъде изписано на 18 април, но в 2:00 часа в последната му нощ в „Софиямед” акушерката започнало да го удря със стъклена бутилка и да го души. Опитала се и да прикрие действията си, казала че детето е изпуснато.

Хората в Самоков, където до преди година и половина е работела Ковачева, са шокирани от новината, защото я познават като добър специалист. Те си обясняват случилото се с лична криза.

40-годишната жена е отгледала две дъщери сама.

  • Чакат се резултатите от две експертизи по делото срещу Емилия Ковачева
  • Делото срещу Емилия Ковачева пак не започна
  • Съдът пусна Емилия Ковачева под домашен арест
  • Изписаха битото от акушерка бебе
  • Здравният министър Петър Москов наказа "Софиямед"
  • Акушерката Емилия Ковачева изработила извънредните часове за година за 3 месеца
  • Глоби за “Софиямед” ще има
  • Началник в "Софиямед": 90% от българските болници са под нашия стандарт
  • Нов протест срещу "Софиямед"
  • "Софиямед" признаха: Наши служители работят извънредно