Здравният министър Петър Москов е непримирим към недоволството на колегите си в спешната помощ на област София.

Въпреки дефицита на кадри в системата той показа, че несъгласните с новите условия са свободни да напуснат.

Вчера правителството обедини спешната помощ на София с тази на областта въпреки брожения и предупреждения от медици, че линейките ще започнат да закъсняват. В помощ на екипите министерството осигури и скъпа апаратура за дистанционна спешна помощ.

В диспечерския център на спешната помощ в София постъпват спешните повиквания и винаги е напрегнато. От утре започват работа 9 нови лекари, но са необходими поне 10 пъти повече.

Телемедицината ще компенсира недостига на спешни медици у нас. Медик на терен предава на живо към централата състоянието на пациент чрез специално устройство.

25 апарата ще бъдат разпратени до дни в 18 области на страната.

Д-р Дряна вече работи с устройството и се консултира често с колеги. Постъпил е на работа едва преди няколко месеца, през февруари.

„За мен спешната помощ е най-доброто място за млад лекар да натрупа опит”, споделя той.

Здравният министър се похвали, че през последната година спешните екипи са се увеличили двойно в София - от 12 на 23 на смяна. Заради сливането на спешните центрове на София и областта ведомството очаква още 50 медици да бъдат прехвърлени да работят на терен.

„Ако искаш да работиш в Спешна помощ, работиш в спешната помощ. Но чиновници излишни на щат няма да търпим”, подчерта Москов.

В цялата страна се търсят още почти 400 души, които да запълнят свободните позиции в спешната помощ - повечето от тях са за лекари, фелдшери, медицински сестри и акушерки. От министерството уточняват, че вече няма лекар в системата, който получава под 1000 лева заплата.

Здравното министерство потвърди позицията си, че ще има ново увеличение на работните заплати в сектора от Нова година. Предстои да разберем дали линейките ще достигат по-бързо до нас.