За празниците затворени пътища няма да има, увери в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Всички ремонти, които се правеха по магистралите „Тракия” и „Хемус” през лятото и есента, вече са приключили и участъците са отворени, допълни той.

Камионите ще бъдат спрени в пиковите часове в дните около празниците, когато се очаква най-интензивен трафик, съобщи още инж. Лазаров.

Тежкотоварни автомобили няма да се движат на 23 декември от 16 часа до 20 часа.

На 27 декември, когато се очаква много хора също да пътуват преди трите работни дни след Коледа, камионите ще бъдат спрени от 14 часа до 20 часа. Това ще се случи и преди новогодишните празници - на 30 декември от 16 до 20 часа.

На 3 януари, когато се очаква „голямото прибиране” и най-натовареният трафик след празниците, тежкотоварното движение ще бъде спряно от 14 до 20 часа.

60 млн. лева са заделени за снегопочистване. Има готовност на поддържащите фирми, доставени са материали в необходимите количества на територията на цялата страна, машините са в готовност, подчерта инж. Лазаров.

Всички икономисани от зимното поддържане пари ще отидат за пролетното изкърпване и ремонтиране на пътната мрежа, подчерта още шефът на пътната агенция.

Северната тангента на София ще е готова до края на 2015 г., стана ясно още от думите на Лазаров.

„Самото ни общество трябва да реши каква пътна мрежа трябва да има. Няма как със средствата, които се събираха със старите винетки, пътната ни мрежа да стане швейцарска, френска или италианска”, коментира Лазаров по повод новата по-висока цена на винетките.

Необходимите средства за възстановяването на пътната мрежа са около 700 млн. лева на година, а ние събираме около 200 милиона от винетки, посочи още той.