Това не беше акция за ликвидиране на терористи, това е целенасочена акция за залавяне на живи терористи. Така коментира експертът по сигурността Николай Радулов пред bTV акцията на спецчастите в парижко предградие от тази нощ.

Той отбеляза, че в момента има пълна мобилизация на службите в цяла Европа и е нормално да се стигне до обкръжаване на джихадистите и евентуалния им арест.

По думите му целта е да се водят „разговори” с екстремистите и да стане ясно как се провеждат операциите и кой участва в тях. Радулов напомни, че вече има заловени живи терористи.

„Има подходи при работата със заловени престъпници, при които с разговори със съответни действия се постига до известна степен сътрудничество и изясняване на това, от което се интересуват специалните служби”, поясни той.

"В Сен Дени цените на наемите са доста високи – това не са едни бедни хора, които едва преживяват, това са хора с финансови възможности. Очевидно ИДИЛ иска да се задържи колкото се може повече там, откъдето идват средствата - петрол, търговия с хора, изнудване на цели градчета", коментира той.

Експертът по боеприпасите полк. Иван Бояджиев похвали организацията на акцията в Париж: "Операцията е добре организирана – иска ми се и в България, дано не се налага, но да можем да я проведем по такъв начин".

По думите му въпреки всичко вероятно ще има атентати и на други места по света.

Николай Радулов посочи, че в целия свят контролът върху комуникациите се засилва след случаи като парижките атентати. В същото време, той отбеляза, че данните от 11 септември 2001 г. насам показват, че този тип мерки не дават особени резултати, а в същото време избухват скандали с шпионаж на приятелски организации и крадене на патенти.

Според експерта, имаме основание за притеснение и у нас. „Огромни маси от имигранти, сред които е сигурно, че има привърженици на джихадистите, минават през България. Само за една акция бяха заловени 300 души нелегални. Това всеки ден може да се извършва”, посочи Радулов.

Той отбеляза, че потенциалната опасност е свързана не само с тероризма – ако 3-4% от имигрантите са свързани с радикалния ислям, то никой не знае колко са криминалните престъпници, тръгнали към Европа.

Според полк. Бояджиев трябва да се обърне внимание, че както Сен Дени е в центъра на Париж, така и при нас се обособява своеобразен арабски квартал насред София.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел