Първи декември, районът около Терминал 1 е отцепен. Спец ченгета проверяват бус, в който се съмняват за поставен бомба. Тревогата се оказва фалшива, а единственият взрив е контролираната експлозия, извършена от полицаи.

Обяснението за цялата ситуация – при обхода, обученото куче реагирало на буса.

След по-малко от месец, колите на паркинга пред Терминал 1 влизат без да са проверявани и без правила за допустим престой. Спираме колата си възможно най-близо до вратите на Терминал 1. И започваме да чакаме нормалния обход на "Гранична полиция".

Маркираме два часа. Никой не е дошъл да ни провери, а небрандираният ни автомобил е паркиран на не повече от 50 метра от входа "Заминаващи" на Терминал 1. Не сме станали и свидетели на рутинната проверка на паркинга от униформените.

Освен колите, които влизат и излизат през бариерите, на паркинга има и няколко видимо изоставени автомобила.

Славчо Мустакерски винаги използва този паркинг, когато посреща и изпраща на летището: „Би било по-добре да е охраняем, но може би ще е по-скъпо като услуга. На повечето места е така, но мисля че това е заварено положение от доста години и едва ли ще се промени”.

Въпреки че през паркинга рядко минават униформени, присъствието на полицаите около терминала е чувствително.

3 часа, откакто автомобилът ни е паркиран пред Терминал 1. Продължаваме да сме необезпокоявани. Поканихме представител на "Гранична полиция", за да ни обяснят как обезпечават сигурността на паркинга. От МВР предпочетоха да запазят мълчание.

Платеният паркинг има изградена система за видеонаблюдение, няма точно определено време за престой и е неохраняем, отбелязват от ръководството на Летище София.