НХГ: Информацията за дарителката Маргарита Занеф е оскъдна
От галерията съобщиха, че има само един подходящ начин да се използва завещаната им сума – тя ще отиде за откупуване на творби за обогатяването на националната колекция
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Национална художествена галерия
Снимка: Wikimedia Commons

Информацията за Маргарита Занеф, която дари на Националната художествена галерия колосалната сума от почти 2 млн. лв., е много оскъдна, съобщиха от галерията.

Вчера стана ясно, че галерията ще получи дарение в размер на 1 771 261,35 лв. от българка, живяла в Австралия. Това е финалната сума след удържането на данъци и такси.

Българка, живяла в Австралия, завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия в СофияМаргарита Занеф е починала преди две години

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 1960 г. Съпругът ѝ Цанко и синът им Антон са починали преди нея. От австралийската преса става ясно, че Занеф е била и колекционер на изкуство.

Контакти между нея и НХГ през годините не е имало.

Според завещанието на жената половината от сумата след продажба на имотите ѝ трябва да отиде за НХГ в България, а другата половина дарява на Художествената галерия в Ню Саут Уелс в Сидни.

Според адвокатската кантора, изготвила завещанието на Занеф през 2008 г., жената била изключително ерудирана личност и голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото.

Един от продадените имоти се намира в Уейвъртън и се споменава в австралийската преса. Той е притежание на семейството от 1963 г., а в градината му синът на Занеф – Антон посадил бяла азалия за майка си.

От галерията съобщиха, че има само един подходящ начин да се използва завещаната им сума – тя ще отиде за откупуване на творби за обогатяването на националната колекция.

„Това е първият по рода си толкова голям паричен дар не само за нас, а и вероятно за български музей”, подчерта директорът на галерията Слава Иванова.

Ръководството на галерията е категорично, че за всяко откупено произведение на изкуството ще има ясен отчет, а документация и анотацията към творбите ще носят името на Маргарита Занеф.

Когато бъде събрана цяла колекция, тя вероятно ще бъде изложена в отделна зала с плоча с името на дарителя.

Иванова помоли обществеността и медиите да помогнат за намирането на повече подробности за дарителката Маргарита Занеф.

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре