Нешка Робева за скандала с наградата „Златен век”: Няма безгрешни хора
Много от тези, които се облагодетелстваха от режима, започнаха да сочат с пръст, обяви треньорката по художествена гимнастика
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Нешка Робева
Снимка: bTV

През седмицата станахме свидетели на напрежение между две обществени личности - министъра на културата Вежди Рашидов и писателя Стефан Цанев. Поводът - наградата "Златен век".

На 9 януари Стефан Цанев отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век".

В открито писмо до министър Вежди Рашидов писателят посочва, че причината за отказа е друг лауреат на наградата - Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на Държавна сигурност.

В писмото Цанев благодари за вниманието, но посочва, цитирам "В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Тя носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството."

"Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви. Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт”, написа в открито писмо Цанев.

Също с писмо до Стефан Цанев, разпространено и до медиите, министърът на културата обясни, че до момента не е подписвал решение за удостояването на драматурга с отличието "Златен век", но ще го направи, ако Цанев се съгласи да приеме наградата. Вежди Рашидов обяснява още, че е наградил Димитър Иванов заради получените предложения от музеи и университети.

Вежди Рашидов: Ако има сериозно потърпевш от тоталитарната система, то това съм азМинистърът на културата в оставка отговори на писателя Стефан Цанев, който отказа наградата "Златен век"

„Всеки може да откаже награда, но съм против това противопоставяне. "Златен век" са получили много достойни хора, какво означава, че те нямат морал ли”, коментира Нешка Робева в предаването „Тази събота”.

Тя също отказа награда – орденът „Стара планина”. Тя припомни, че направи това, защото връчването на тази награда беше предшествано от скандал в Министерския съвет.

„Трябва да затворим тази страница – няма безгрешни хора. Много хора, които са се облагодетелствали от режима, започнаха да сочат с пръст. Би трябвало малко да се смирим, да се вгледаме в себе си, за да видим толкова ли сме безгрешни и най-важното да не засягаме другите хора, които са наградени.

Тя се закани да напише всичко, което се е случвало преди 1989 г., особено в художествената гимнастика.

Вижте целия разговор във видеото:

 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре