През седмицата станахме свидетели на напрежение между две обществени личности - министъра на културата Вежди Рашидов и писателя Стефан Цанев. Поводът - наградата "Златен век".

На 9 януари Стефан Цанев отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век".

В открито писмо до министър Вежди Рашидов писателят посочва, че причината за отказа е друг лауреат на наградата - Димитър Иванов, бивш шеф на Шесто управление на Държавна сигурност.

В писмото Цанев благодари за вниманието, но посочва, цитирам "В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. Тя носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството."

"Награждаването на един от висшите ѝ ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век", означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви. Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт”, написа в открито писмо Цанев.

Също с писмо до Стефан Цанев, разпространено и до медиите, министърът на културата обясни, че до момента не е подписвал решение за удостояването на драматурга с отличието "Златен век", но ще го направи, ако Цанев се съгласи да приеме наградата. Вежди Рашидов обяснява още, че е наградил Димитър Иванов заради получените предложения от музеи и университети.

„Всеки може да откаже награда, но съм против това противопоставяне. "Златен век" са получили много достойни хора, какво означава, че те нямат морал ли”, коментира Нешка Робева в предаването „Тази събота”.

Тя също отказа награда – орденът „Стара планина”. Тя припомни, че направи това, защото връчването на тази награда беше предшествано от скандал в Министерския съвет.

„Трябва да затворим тази страница – няма безгрешни хора. Много хора, които са се облагодетелствали от режима, започнаха да сочат с пръст. Би трябвало малко да се смирим, да се вгледаме в себе си, за да видим толкова ли сме безгрешни и най-важното да не засягаме другите хора, които са наградени.

Тя се закани да напише всичко, което се е случвало преди 1989 г., особено в художествената гимнастика.

Вижте целия разговор във видеото: