Студентски протест в София и в още 4 български града. Причина за тях станаха европейските стипендии, които ще получават само бъдещите висшисти от така наречените приоритетни специалности.

Протестът се организира от студентите по медицина, които се обидиха, че държавата не е определила специалността им като приоритетна. Постепенно към тях се присъединиха и други студенти.

Причината за протеста е, че студентите от неприоритетните специалности вече няма да получават европейски стипендии от 600 лв. на месец. Стимули за успех ще вземат само студенти от т. нар. приоритетни професионални направления. Сред тях са инженерните науки, математиката, педагогиката и др. Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област. 

Рано тази сутрин стана ясно, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии. В момента те са между 50 и 110 лв. на месец като последно са актуализирани през 2004 г.

„Това, което се разбрахме, след час и половина разговор е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии. И да дадем много солидни причини на министерството на финансите, защото трябва да с увеличи бюджета за висше образование”, поясни министърът на образованието Меглена Кунева.

Националното представителство на студентските съвети изпрати своята позиция до медиите. Според тях е недопустимо да се разделят по този начин специалностите във висшето образование.

Студентите предлагат да се учреди стипендия за успех по примера на досегашния проект „Студентски стипендии”, от която да се възползват всички студенти. Друго предложение е да се преразгледа политиката за формиране на субсидиите за стипендии и индексиране на минималния или максималния им размер.

От лекарския съюз напомниха за все по-осезаемата липса на млади лекари. На помирителна среща между представители на протестиращите и образователното министерство до разбирателство не се стигна.