Един непокорен свещеник от Кърджали, освен че не се притеснява да проповядва на турски, се гордее с факта, че е размахал пръст на Реджеп Ердоган. За смелостта си е получил дар - личната броеница на турския президент.

Той поздравява всеки на майчин език и не се страхува да служи на турски, за което е и наказван.

„Отче наш” дали е на турски, или на какъвто и да е, на гръцки, пак си е „Отче наш”, казва отец Петър Гарена- архиерейски наместник.

Затова в църквата му влизат и друговерци. Така в храма преди години влиза и Реджеп Ердоган, тогава министър-председател на Турция.

„Всъщност аз го попитах какво търси в нашия град, който е много хубав, но и с много незараснали стари рани .И казвам. ако сте дошли да се молите за мир и разбирателство на тези два народа, които векове наред живееха въпреки ятаганите заедно, аз ви подаравям една броеница . Той така се трогна, че почти на входа казва: Абе, сащиса ме, ще ти подаря личната си броеница", посочи отец Петър Гарена.

Броеницата на Ердоган е ръчна изработка, от ковано сребро. Въпреки че е скъпа, тя е просто една броениците на свещеника, подарени му от Казан, Ефес, Атон.

„Броеници няма християнски, няма мюсюлмански. Затова като дойде Ердоган, примерно сега независимо какъв е той, му подарявам броеница, на мен и турци като дойдат, ми подаряват броеница, защото това е единствената наша връзка, която е обща”, разяснява свещеникът.

Броеницата се оказва и спасение, когато църквата припознае в близостта му с мюсюлманите опасност

„Като млад с броеницата съм си броял въздишките, после като служител на църквата съм си броял проблемите , които с владиката към му създавал и той мене ме е наказвал”, коментира отецът.

Хората обаче го обичат и го смятат за обединител.