Мъртвото вълнение отново взема жертви по българското море. По Южното Черноморие за този сезон има 23 смъртни случая. Последните инциденти свързани точно с мъртвото вълнение.

Мъртвото вълнение е крайбрежно, понякога доста силно водно течение, което се причинява от разбиващите се вълни.

Схематично изглежда така - вълната се движи перпендикулярно на брега, рови пясъка и може да придърпа хората навътре. Често това е причина за червените флагове по плажовете, които би трябвало да спират хората от влизане в морето.

Забраните обаче се нарушават и заради това в Бургас въведоха глоби.

Четири инцидента на бургаския плаж, единият с фатален край - и то само за ден. Причината е необичайното мъртво вълнение в началото на септември. Минути след двучасовата спасителна акция последвала разправия с друг агресивен плувец.

„Те са му свирили да излезе, той просто се е подиграл, показвал е неприлични жестове, обиди и е влизал навътре във водата. След това се е наложило 4 спасители да влязат във водата", разказа Петър Русев, старши спасител.

На летовника е съставен акт, като глобата ще е от 100 до 2 хиляди лева. И той не е първият санкциониран.

„Предимно актовете са за скачане от мостовото съоръжение, което е абсолютно забранено, неспазване на разпоредбите на спасители или къпане на неохраняемата плажна ивица", обясни Веселин Василев, Обществен ред и сигурност в Община Бургас.

В уж спокойното море през септември се образуват опасни дупки, дънни ями и течения.

Спасителите съветват да запазите спокойствие, ако попаднете в дънна яма, и да махате с ръце за помощ.

Освен да спазвате препоръките на спасителите на плажа, ако попаднете в мъртво вълнение, не трябва да се борите с течението, а да се опитате да плувате успоредно на брега, докато излезете от опасната зона.