Не бива да пият повече от 14 алкохолни единици седмично, което се равнява на шест халби бира, иначе рискът от рак нараства значително. Това съобщи Ройтерс. 

Агенцията цитира новите препоръки на британските здравни власти. 

Всяка единица алкохол се равнява на 10 мл чист спирт, което е еквивалентът на половин халба бира, на половин чаша вино (от 175 мл) или на 25 мл концентрат.

Препоръките, които са актуализирани за пръв път от първоначалното им публикуване през 1995 г., вече не отчитат разлики между мъжете и жените. По-рано препоръчителното количество за мъжете възлизаше на 21 алкохолни единици седмично.

"Редовното консумиране на алкохол представлява риск за здравето за всекиго, изтъква Сали Дейвис, главен консултант на британското правителство по въпросите на общественото здравеопазване.

Ако мъжете и жените ограничат пиенето до максимум 14 единици седмично, те ще са с много по-нисък риск от ракови и чернодробни заболявания, допълва специалистът.

Препоръчва се  всеки да спазва по няколко безалкохолни дни в седмицата. Освен това не е препоръчително консумацията на разрешените 14 единици алкохол да се концентрира в един или два дни. Трябва да се пие по-бавно, не на гладно, като не се пропуска и пиенето на вода.

За бременните жени ясно е указано, че те не трябва въобще да консумират алкохол. По рано на бъдещите майки бяха разрешени една-две единици алкохол седмично.

Сали Дейвис изтъква, че консумацията на какъвто и да е алкохол е рискова и води до рак и други заболявания.

Английското общество е разтърсвано от проблеми с пиянството през последните години. Водят се отворени дискусии за културата на злоупотреба с алкохол във всички социални кръгове. В първите дни на 2016 г. снимката на пиян мъж, полегнал на улицата, за пореден път разбуни духовете на Острова. Мнозина се запитаха дали така изглежда Великобритания в XXI в.

В началото на всяка година акцията "Сух януари" придобива особена популярност в островната страна - идеята е след прекаляването със спиртни напитки по време на коледните и новогодишни празници, хората да се въздържат от алкохол в рамките на първия календарен месец.