Не се задава епидемия от нов грип, по някакъв начин по-опасен от вече съществуващите разновидности. Такова уверение даде пред bTV националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, според когото подобни спекулации от страна на здравни служители или медиите само всяват излишна паника и в крайна сметка водят до отрицателна тенденция сред пациентите, а именно липса на доверие.

„Постоянно се предричат много страшни грипове и пандемии, които в крайна сметка не стават и хората почват да не ни вярват и да не желаят да ваксинират децата си, дори и за истински опасните заболявания”, посочи професорът.

По думите му противогрипната ваксина е препоръчителна, особено за хората над 55 години, както и за тези с хронични заболявания като белодробни или сърдечни.

„Развитите държави прибягват до ваксините. САЩ например ваксинираха първо хората над 65 години, после тези над 60, сега и над 55. Така се намаляват последиците от евентуални усложнения, а оттам и болничното лечение и разходите”, обясни Кантарджиев и допълни, че едва 3-4% от българите се ваксинират срещу грип, докато в Европа този процент е 60-70.

Според здравния експерт хората често бъркат настинките с грип и става опасно, когато подходят със самолечение. „Симптомите на грип са следните – започва внезапно, остро, с висока температура и силни болки в мускулите, очите също болят, особено при силна светлина. Когато са налице такива оплаквания трябва да се взимат противогрипните лекарства, но задължително предписани от лекар”, посъветва специалистът.