В градината на Росица Димитрова в село Горна Бешовица има лекове за всякакви болежки. Ползата от тях е, че са на ръка разстояние и могат да се консумират пресни: „Може би от десет, от петнайсет години не съм ходила при лекар, не съм влизала в аптека, освен за аспирин за туршии”.

Това е една от ползите да се живее на село, казва 70-годишната жена, която е икономист по професия, но след пенсионирането си е превърнала бащиния дом в здравословен рай. В домашната аптека лекарствата срещу настинка и грип са отгледани и изсушени от стопанката.

„Това е коприва, мащерката е много важна за зимата, постоянно на печката има чайник с чай, ако случайно се закашлям, което почти не се е случвало, добавя се и риган”, казва тя.

В храната добавя специални подправки - не само за вкус, но и за сила: „Босилекът, например, той е много хубав за пилешка супа, чудесен е, босилек, разделено на срички - божията сила лекува”.

И в храната, и в суров вид жената препоръчва чесън, а за обяд - задължително домашно червено вино. И още нещо: „Разбира се, само с билки да лежиш и да се лекуваш, ефектът ще е нулев, трябва и работа, а на село има - за всеки ден и всеки час, така че вместо фитнес - работа, вместо - лекарства - билки, и живот, дълголетие, здраве, всичко ще има”.