Народът отбелязва днес Петльовден. Денят почита мъжката сила, майките на момчета слагат на масата петел. Традицията повелява от жертвената птица, сготвена със зеле или ориз, да се раздава на съседи за здравето на момчетата.  

На някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци. Има и поверия, свързани с кръвния данък по време на турското робство и желанието на майките да не дават на еничарите децата си.

Вярва се още, че ако е хубаво времето днес, така ще е още 40 дни.

Православната църква чества днес Сретение Господне. Имен ден имат Радост, Радостина, Драго, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава и Радослав

Сретение Господне е един от четирите празника, посветени на Божията майка. 40 дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария занесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно пред Бога. Старите българи наричат празника и Зимна Богородица.