Не стихва напрежението в Раднево след инцидента от понеделник в града. Над 3000 души излязоха на протест снощи в подкрепа на пребитите трима млади мъже.

Днес в града се очакват рокери от цялата страна. Вероятно ще пристигне и група протестиращи от Стара Загора, които твърдят, че и там ромските престъпления остават ненаказани.

Самите роми са категорични, че виновните за побоя трябва да бъдат наказани, но не може за това да страдат всички. Децата са спрени от училище, бременна жена не е била превозена до болницата.

В следобедните часове Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняеми Калчо И., на 39 г., Антон И., на 22 г., Динко А., на 23 г., и Стефан И, на 20 г. за опит за убийство, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

За обвиняемия Стефан И. обвинението е за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди.

От информацията на държавното обвинение става ясно, че мелето не е заради пътен инцидент, а заради разменени "остри реплики" пред фитнес зала.

Хората от Раднево вчера поискаха справедливост за пострадалите Цецо, Живко и Георги. Те извървяха разстоянието от центъра до ромската махала.

Там напрежението се покачи неколкократно. Протестиращите се притесняват, че същата саморазправа може да се случи и на други хора от града.

Поводът за агресията бил скандал за отнето предимство на пътя. Побоят над трите момчета стана причина извънредно заседание на общинския съвет в Раднево, който реши да започне събаряне на незаконните постройки в гетото.

Единият от задържаните четирима за последния побой има два магазина. Той е сочен за генератор на напрежението. 39-годишният мъж, по прякор Сурай, е неформалният лидер в махалата. Мъжът е криминално проявен.

Граждани са започнали подписка за премахване на незаконните къщи в ромското гето. Местният парламент също е склонен да извърви законовата процедура.

Страхът в миньорското градче е повсеместен - след вчерашните протести и пред угрозата за нови тази вечер, и хората от ромската махала, и тези извън нея са притеснени.

Зверският бой в понеделник съвсем не е първият подобен случай в миньорското градче, призна кметът Теньо Тенев: „За последните два месеца може би е четвъртото такова събитие Най-лошото е че по един и същи начин се случват тези събития. Повечето неща допират до там, че липса на свидетели, отказ от свидетелстване”.

Как могат да бъдат разрешавани междуетническите конфликти в малките общини?