Масови проверки на НАП и МВР по автокъщи - близо 1800 автомобила са проверени в последните 3 дни в съвместната операция, съобщиха от НАП.

Причината е, че търговците на коли втора ръка си спестяват плащането на 40 милиона лева годишно.

Задачата на съвместните екипи е да установят произхода на средствата за закупуване на автомобилите, цените и отчитането на приходите, както и данни за престъпления, свързани с търговията с превозни средства.

Освен данъчните в операцията участват служители на икономическа и криминална полиция, експерти по разпознаване на манипулации върху рамите на автомобили и автопатрули на вътрешното министерство. Инспекторите на НАП вече са открили несъответствия с данъчния режим, като предстои извършването на ревизии на вносители на автомобили.

Сред най-често срещаните схеми за избягване на облагане е фиктивното сключване на договори между купувача физическо лице и собственика на автомобила в чужбина, като по този начин посредникът при продажбата не декларира приходи и не плаща нищо.

Друга масова практика е да се посочват силно занижени стойности на продажбата, нямащи нищо общо с пазарните цени.

Често срещана е практиката на масова покупка на бракувани автомобили в чужбина от застрахователни дружества, които впоследствие се ремонтират и продават в България.

Автокъщите в района на столичния квартал „Горубляне” са сред първите проверени.

Схемите за спестяване на данъци са прости. Първата - търговецът все едно не съществува.

Най-честа схема, за да се избегне плащането на данъка на кола - търговецът, от когото ще я купим ние, ще се представи за чужденец и ще ни накара да подпишем фиктивен договор. Така излиза, че сме купили колата от французин, а търговецът ще прибере всичко в джоба си.

И друга схема - сделката се води на ниска цена.

"Една кола, регистрирана за 5 хиляди лева, два дни по-късно се застрахова за 30-40-50 хиляди", разясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Пламен Александров е сред първите проверени на „Горубляне” - категоричен е, че няма как секторът да удря хазната с 40 милиона.

Собственикът на съседната автокъща не отрича, че има черни овце в стадото. „Някои коли от Италия ги пишат на много малки цени, а реално продават на други”, обясни Николай Николов.

Съвместните проверки на двете ведомства продължават.