Храната в детските градини и училищата минават под лупа. С началото на новата учебна година започнаха масови проверки на Агенцията по храните.

Сред основните неща, които се проверяват, са дали обектът е регистриран, каква е материално-техническата база и най-вече – храните и суровините, които се ползват за ястията на децата. 

От Агенцията по храните следят за качеството на продуктите и хигиената. Взимат се проби от детското меню за микробиологичен анализ. Проверява се как се съхраняват продуктите, и кой ги доставя, както и произхода им.

От началото на седмицата в София са проверени 35 детски градини.

„До момента нямаме фрапиращи нарушения, изтекли срокове на годност и неправилно съхранение храните”, обяви д-р Силвия Каменова от столичната дирекция на агенцията. С всяка изминала година сериозните нарушения намаляват, каза още тя.

Проверките ще продължат до края на септември, като могат да бъдат удължени и през октомври.

При установено нарушение на годността на продуктите, материалната база или документацията глобата е от 1000 до 3000 лева.