Повече камери, повече проверки, по-солени глоби, но и по-добри пътища и по-задълбочени шофьорски курсове заедно ще спрат войната по пътищата. Това е мнението на 44% от участниците в анкета на btvnovinite.bg, които не могат да посочат само един конкретен начин катастрофите с фатален край да намалеят.

15 на сто вярват, че с по-силен удар по джоба ще бъдат дисциплинирани джигитите по пътя.

12% от отговорилите обаче са скептични, че има начин войната по пътищата да спре – според тях българинът просто е лош шофьор.

Най-малко гласове като отделна мярка е получило подобряването на шофьорските курсове.

„Основен проблем, за т. нар. "война по пътищата", е слабият контрол за проверка изправността на МПС-тата. Защо според Вас в Германия на някои магистрали няма ограничение на скоростта и инцидентите там са в пъти по-малко - висока култура на шофиране и изправни автомобили!”, пише във форума ни потребителят obreten4eto.

Потребителят pensho допълва: „Увеличението на причините за глоби и техния размер стимулира корупцията, което се вижда от заловените държавни служители. Не е случайно искат повече и по-големи глоби, за да крадат повече”.

По думите му освен това учебният материал в шофьорските курсове не е пипан „от съветско време”, докато в чужбина има например тестове за агресия.