Най-големият храм в Търговищко се нуждае от основен ремонт на покрива. След всеки по-голям дъжд или сняг, влагата прониква вътре и разрушава ценни стенописи и мазилка. Ремонт на църквата не е правен повече от 30 години.

Храм „Успение Богородично” е построен преди 164 години със средства на родолюбиви българи. Дори след два пожара сградата оцелява.

„Би било жалко, днес ние, техните наследници, ако позволим било поради човешко нерадение, било поради природните стихии, този безценен бисер на църковната архитектура и изкуство да бъде рушено от развалата на времето и природата”, обясни протойерей Бисер Христов.

Храмът е паметник на културата. За набирането на средства църковното настоятелство разчита на помощта на хората в района.

Сградата е минала през оглед от комисия специалисти. „И се реши, че трябва да бъде сменена покривната конструкция, да се подменят керемидите, да се постави хидроизолация, като за тази цел ни е необходима една сума от около 30 хиляди лева”, допълни протойереят.

Парите ще се събират в кутиите за дарения в храма и в специална дарителска сметка. В края на март Община Търговище организира и благотворителен концерт.