Най-добрият заварчик в България е жена. След 35 години стаж Светла Тенева е спечелила множество награди за работата си, най-важната от които е уважението на колегите и клиентите..

Зад маската за заваряване се подава дълга руса коса. А всеки детайл се изпипва с дамски финес. Светла Тенева е свикнала да я гледат странно в един мъжки занаят. Работила е в „Кремиковци”, в „Стомана”, в АЕЦ „Козлодуй”. Винаги трябвало да се доказва.

"Тези, които не ме познават понякога отварят вратата и питат "Къде е майсторът?". А майсторът е пред тях и трябва да си отворят очите", разказва Светла.

Днес работи за себе си. А мъжете, които чакат на опашка пред вратата, заради работата й, твърдят че е най-добрата.

"И виждам една руса мацка. Викам си да не сме сбъркали нещо. И оттогава много пъти ме е спасявала - заварявала ми е детайли, които никой друг не прави в България", разказва неин клиент.

В катедрата по "Металознание и технология на металите" в Техническият университет в София (ТУ-София) почти не са влизали жени. Но тези, които се пак са се престрашили, винаги са показвали нещо повече от мъжете.

"Интересното е, че те при ръчните методи често се оказват по-добри, защото са по-спокойни", твърди доц. Михаил Тонгов от ТУ-София.

А Светла казва, че, това което я отличава от мъжете в бранша, е постоянството - тя никога не се отказва и продължава да опитва, докато не се получи.