Скандалът с избора на нов управител на Здравната каса се заплита още повече. Надзорният съвет на здравната каса не взе решение на извънредното си заседание тази вечер кой да управлява НЗОК, след като гласовете "за" и "против" бяха по равно.

Надзорът трябваше да гласува подуправителят да поеме временно функциите на управител, тъй като „Румяна Тодорова отказва да изпълнява задълженията си”.

Тодорова обаче не отказва, а в писмо до Парламента обяснява, че законът не позволява да остане на поста, след като мандатът ѝ е изтекъл.

Депутатите едва днес гласуваха правилата, по които ще изберат нов управител. Според заложените срокове това може да стане най-рано след 20 дни.

Ако казусът не бъде решен спешно, скъпоструващото лечение на над 400 пациенти ще бъде прекъснато, тъй като няма кой да подпише документите им.

Ще се забавят и плащания към лични лекари, лаборатории, болници и аптеки.

„И тъй като не се взе решение, се взе единственото правилно решение – написа се писмо до НС. Има няколко варианта за вземане на решения, парламента ще прецени – да бъде удължен мандатът на Тодорова до избор на нов управител, или да се делегират права на подуправител до избор на нов управител”, обясни пресаташето на НЗОК Багряна Маркова.