Над 7000 тона храна отива на боклука след празниците
Пазарувайте разумно, за да не разхищавате това, което други нямат
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 0
    0
Хранителна промишленост
Снимка: bTV

Едно от последствията от дългите празнични дни и богатите трапези е, че изхвърляме над 7 хиляди тона храна.

Ресторанти, домакинствата  и хотели генерират основната част от хранителни отпадъци.

Всеки ден у нас, най-бедната държава в Европейския съюз, изхвърляме над 1800 т храни. А в дните около Великден обемът на хранителните отпадъци се увеличава с над една трета.

Едва 10% от храната, която изхвърляме може да бъде спасена. Дори и недокосната, вече сготвената храна в ресторантите отива на боклука. Тя трябва да стигне до крайния потребител само за няколко часа, затова често по-лесно е да се изхвърли вместо да се дари. И все пак някои успяват.

Засилен контрол върху храните преди ВеликденНарушенията в София намаляват с всяка изминала година

Дарената храна помага и на хората в Комплекса за социални услуги в град Роман. Тук се грижат за 60 деца и младежи. Почти всяка седмица от столицата към комплекса пътува бус с безплатни храни. Помощта значително облекчава бюджета на комплекса.

„Има някои неща, които дори децата със семейства не опитват, тъй като нямат възможности”, посочва Ивет Симеонова от комплекса.

Парламентът премахна ДДС върху храни с изтичащ срок на годностДепутатите започнаха работа от втория опит за събиране на кворум

За да бъде дарена, храната трябва да е в срок на годност. Остатъците от ресторанти и домакинства обаче отиват директно на боклука, затова съветът е следващият път когато отидем на пазар, да се придържаме към конкретен списък – а не да пазаруваме, все едно се запасяваме за война.

Около 43% от храната, която попада в кофата за боклук идва от домакинствата.

България не е изключение - според изчисления на Европейската комисия, с храните която се изхвърлят всяка година в общността, биха могли да бъдат нахранени 2 пъти всички гладуващи в света - близо един милиард души.

  • 0
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре