Повече от 40 малки пациенти чакат решение от Фонда за лечение на деца. В момента има сериозно забавяне, обявиха членове на Обществения съвет. Твърдението им е в противовес с казаното от здравния министър вчера в ефира на bTV, че след акцията във Фонда, той работи по-добре.

Според Петър Москов, след арестите, всичко във Фонда върви гладко: „Нито едно дете няма, не среща и няма да срещне трудност при лечението си, всички мерки за гарантиране на лечението на децата по линия на фонда са взети и фонда работи като по часовник”.

От Обществения съвет контрират и че на заседанието на 20 април, е трябвало да се вземат решения за близо 60 деца, а са одобрили 17 – най-тежките случаи.

„Той (Москов-б.р.) каза неща, които просто фактологически не са верни и като внушения и конкретни факти”, посочи Красимира Величкова от Обществения съвет.

Днес чакащите са над 60. „Няма забавяне, защото общото време, в което трябва да се даде отговор, е минимум 50 дни”, категоричен е проф. Владимир Пилософ, който беше сложен начело на фонда от Москов веднага след избухването на скандала.

Вчера министърът заяви още, че вместо българчетата, пращани на лечение във Франция да бъдат настанявани в частни апартаменти, е можело да ползват тамошни клиники с крила за придружители. Москов изчисли, че държавата е загубила около 200 хиляди лева от това

„Това, което ми казаха по телефона, 35 евро на вечер да се даде квартира на придружаващо лице”, посочи министърът.

От Обществения съвет пък твърдят, че са получавали оферти за над 1000 евро на ден. „Позволяват в действителност престой на деца, но само за много кратък период от време, когато сме изпращали деца във Франция, става въпрос за тежки заболявания, чийто период на лечение е около година”, уточнява Красимира Величкова.

От фонда гарантират, че документите на всички деца ще бъдат разгледани на следващото заседание на 18 май.