За периода от началното на януари до края на септември тази година само в болниците на подчинение на здравното министерство са похарчени над 20 млн. лева за медикаменти и консумативи за лечението на пострадали при пътнотранспортни произшествия.

Това става ясно от думите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по време на днешното правителствено заседание.

„Около 5500 лева е средният разход на един пострадал и постъпил в болница от пътнотранспортно произшествие. От 3752 жертви на пътно-транспортни произшествия, които са се нуждаели от хоспитализация, тоест – от постъпване и лечение в болница, не само от преглед, 1200 са трайно инвалидизирани само за тези 9 месеца”, пише в стенограмата, разпространена от „Дондуков” 1.

Здравният министър посочва, че става дума за разходи през фондове на МЗ и през фонда на НЗОК. По думите му ако се включат разноските за труд и режийните, сметката може да скочи двойно и тройно. „Само този разход за 9 месеца – това е бюджетът на една произволно избрана голяма областна болница за цялата година”, отбелязва той.

Москов и Борисов специално уточняват, че тук не се включват разходите на болниците в системите на МВР, МТИТС и МО т.е. например не влизат разходите на ВМА. Не се включват и разходите заради инвалидизация, които социалното министерство прави.

„Аз не знам в Афганистан дали са толкова убитите, Ненчев може да ни каже, и инвалидизираните. Но не е малко и това.”, коментира премиерът и призовава министрите на вътрешните работи и правосъдието да финализират законовите промени срещу войната на пътя.

За Борисов те се свеждат до едно: „Незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение. Няма друго”.

Той се кара на МВР шефа Румяна Бъчварова за резултатите в борбата срещу шофьорите без книжки: „И 300 хиляди да констатирате, няма никаква превенция. Аз искам да хващате по един на нощ и на другия ден да се озовават без кола за една година. Ефектът ще е сто пъти по-голям, отколкото да констатираме 3 хиляди души, каращи без книжка. Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра… Безкомпромисно!”.

Борисов критикува и реакцията на външното министерство за случая от уикенда, когато автомобили бяха отбити в насрещното на АМ „Тракия”. По думите му не е било ясно обяснено, че организацията на движението се налага след катастрофа, при която е имало обърнат по таван автомобил.

„Искат да им се направят писти, да карат бързо, Но те, пистите, нали струват пари?! И всеки, който иска нещо да му се случи, ние сме длъжни да отидем, защото така му се правело”, казва Борисов, като Николай Ненчев предлага няколко летища с отпаднала необходимост – Добрич, около Тенево, около Ямбол.