Министерството на здравеопазването отлага въвеждането на "пръстовия автентификатор" в извънболничния сектор, съобщиха от ведомството. Мотивът – новата система щяла да срине сървърите на НЗОК.

„Решението ще предпази здравната система от срив в медицинската, техническата, информационната и финансова стабилност на здравеопазването”, обяви министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

По изчисления на НЗОК при внедряване на регистрационната система в извънболничния сектор, включително аптеките, ще трябва да бъдат закупени още поне 25 - 30 000 пръстови скенера и четци за машиночитаеми лични документи на обща стойност над 25 млн. лв. Ще бъдат нужни и средства за поддръжка на софтуер, интернет връзка и други. До момента софтуерът за обезпечаване на системата с „пръстова автентификация“ е струвал на болничния сектор над 4 милиона лева и на НЗОК - 477 000 лева, посочват от МЗ.

При над 43 411 000 посещения при първичната и специализираната извънболнична помощ,  денталната помощ и медико-диагностичната помощ за 2016 г., в сравнение с хоспитализациите през същата година, ще се достигне до 2 116 % увеличаване на „пръстовите автентификации“, отбелязват от ведомството.

„Сривът, за който спомена министърът, би причинил възникването на редица комуникационни проблеми, които биха били в ущърб основно на пациентите, тъй като ще затруднят достъпа им до медицинска помощ“, обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.

От Министерството на здравеопазването атакуваха твърденията на ексминистъра д-р Петър Москов, че пръстовият отпечатък е довел до икономии. По техни данни след въвеждането на системата разходите на НЗОК са скочили с над 10 млн. лв.

Освен това, от здравното ведомство отбелязват, че отпечатъкът не дава никаква информация на пациента и не позволява трансграничен обмен на информация.