МВР разполага с данни, че предаденият на Турция бизнесмен Абдуллах Бююк е опасен за българската национална сигурност. Информацията е постъпила по линия на обмен с Интерпол.

„По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни”, заяви на брифинг заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Бююк е заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в квартал „Младост”, стана ясно още на брифинга.

Оказало се, че лицето управлява колата без валидни документи и се е установило, че предишния ден, на 9 август, МВР е издало заповед за извеждане от страната, защото пребивава у нас с невалидни документи.

На Бююк не е дадено убежище и той не се намира в процедура да иска закрила от нашата страна.

„Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата са постъпили данни в дирекция „Миграция”, че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт, както и постъпило писмо от администрацията на президента, че му е отказано убежище”, разясни директорът на дирекция „Миграция” Николай Николов.

Нито адвокатът на Бююк, нито правозащитни организации са били уведомени за това, че той ще бъде изведен от страната, въпреки че е известно още от 1 август, че турската страна го издирва и го нарича „касичката на ФЕТО”, смятана от турските власти за терористична организация.

Това поражда съмненията, че са нарушени процедури в закона и неговите права.

Още 31 турски граждани са изведени по същия начин от България от началото на годината, а повече от 30 се издирват.

От началото на годината от страната са изведени принудително над 500 чужди граждани, допълни директорът на Дирекция „Миграция“.