Служител на Летище София по собствена инициатива е предоставил информация за наличието на взривно устройство в микробуса. Това каза пред журналисти в Министерски съвет главният секретар на МВР Георги Костов.

По думите му, по този случай има образувано досъдебно производство – по чл.326 от НК може да се търси отговорност на всеки, който чрез предоставяне на неверни знаци е създавал тревога в обществото.

Припомняме, вчера говорителка на аерогарата каза пред журналисти, че полицаите са намерили взривно устройство в товарния автомобил. По-късно информацията беше опровергана и от МВР, и от летището, а, по неофициална информация, служителката беше уволнена. Хаотичните действия ядосаха и премиера Борисов, който поиска наказания.

Костов обясни, че вчера МВР е подало информация, че има обект, за който има съмнение, че представлява терористична заплаха и е започната проверка по случая. „В никакъв случай от МВР не е подавана информация за наличие на взривно устройство в микробуса. Доколкото на мен ми е известно, летището не е предоставяло такава информация, а служител на летището по някаква собствена инициатива ви е представил някаква такава информация”, уточни главният секретар.

Според него съставът на МВР не е обучен да реагира в подобни ситуации.

От вътрешното министерство са категорични, че към момента няма данни в буса да е имало бомба. Вчера две кучета и два специализирани уреда за откриване на експлозиви са реагирали в близост до автомобила и това е наложило отцепването на паркинга на Терминал 1.

Самоличността на собственика е ясна, като той е бил със съмнителен профил.

Държим ключовите обекти под око

Главният секретар на МВР се срещна с министър-председателя и инцидентът на летището вчера е била една от обсъжданите теми.

"България е в състояние на повишена готовност заради терористичните актове в Европа и на всеки 12 часа се извършва обход на критичната инфраструкра като летищата, например", съобщи още Костов.