Засилен контрол и ограничения по пътищата ще има около Великден.

Целта е да бъде облекчен трафикът.

Пътната полиция ще следи строго и за алкохол и превишена скорост.

Очаква се около 200 хил. автомобила да напуснат София по празниците.

Около 40 хил. румънски коли пък вероятно ще влязат у нас и ще се насочат към градовете по Черноморието.

МВР и Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че предприемат съвместни действия, за да осигурят безпроблемното пътуване.

Утре - 28 април, последният работен ден преди четирите почивни дни за Великден, между 16 ч. и 20 ч. ще бъде ограничено движението на тирове над 12 т по автомагистралите и най-натоваренитe пътни направления.

Движението на тежкотоварните превозни средства ще бъде спряно и в последния почивен ден – 2 май (понеделник), от 14 до 20 ч.

Същата организация на движение ще има и при почивните дни за Гергьовден. Тежкотоварните камиони ще бъдат спирани на 40 тирпаркинги на територията на цялата страна, а 40 полицейски патрули ще следят за спазване на разпоредбите.

Във връзка с очакваното интензивно движение на изхода на София през Владая в четвъртък и петък, последният работен и първият почивен ден преди празниците, ще има две ленти за излизащите от столицата.

На 2 май (понеделник) от 10 до 20 ч. в същия участък ще има две ленти за влизащите в София.

АПИ напомня, че алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Предизвикателството тази година са румънските туристи, които се очаква да пристигнат в страната за почивните дни. За целта АПИ е изработила карти с предложения за алтернативни маршрути, които румънските гости могат да използват, за да пътуват по-удобно и безпроблемно до черноморските курорти край Варна и Бургас.

Влизащите от северната ни граница автомобили ще бъдат насочвани към Ришкия проход, Карнобат и Айтос, за да стигнат до Слънчев бряг и южните курорти. Препоръчаните маршрути са описани в брошури и ще бъдат предоставени на румънските граждани със съдействието на община Варна и областния управител на Варна, както и Граничната полиция и туроператорските фирми.

Целта е да не се затруднява допълнително трафика във Варна, където тече ремонт на Аспаруховия мост.

Областните пътни управления във Варна, Добрич, Русе, Шумен и Бургас, съвместно с органите на МВР са направили обход на маршрутите, поставени са знаци, патрули ще насочват туристите. Пълна информация за маршрутите има в безплатното мобилно приложение ЛИМА, както и на сайта на АПИ (Api.bg).

Към картите с обходните маршрути са отбелязани и точните GPS-координати, които могат да бъдат заложени в навигациите на автомобилите.

180 патрула на „Пътна полиция“ ще бъдат ангажирани с контрол на движението, ще ги подпомагат и служители на Охранителната полиция, групите „Престъпления по пътищата“ и специализираните звена „Сигма“.

По време на празничните дни ще се провеждат и специализирани полицейски операции, насочени към нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол или наркотици, както и шофирането с превишена скорост.

В тях, освен пътни полицаи ще участват и служители на Охранителната полиция и моторизираните звена. Полицейски състави ще дежурят и в районите на църковните храмове преди, по време и след  богослужението за Великден.