Министерството на вътрешните работи може да започне да събира огромно количество информация за практически всеки гражданин, без значение дали е осъждан, или има криминални регистрации. Това става ясно от инструкция, пусната за обществено обсъждане и цитирана в утрешния брой на в.”Сега”.

Рецидивисти, футболни хулигани, домашни насилници, оръжейни търговци, лица в риск от радикализация, но и всички, за които „има достатъчно данни да се предположи, че ще извършат престъпления или други правонарушения” ще са обект на „индивидуална превенция”.

Тя представлява беседа между гражданина и служител на МВР, в която се записват и особености на лицето, говора, походката, марка, модел и IMEI на телефона, месторабота, автомобил, имена, адреси, прякори, телефони на хора от обкръжението, предпочитани заведения, адреси и т.н. По този начин силовото ведомство ще знае много не само за дадения човек, но и за всички, свързани с него.

Всекидневникът посочва, че в обсега на новата инструкция може да попадне всеки, тъй като „правонарушение” е даже пътуването без билет в градския транспорт.

Документът предвижда полицаите да отчитат броя на беседите с „представляващи интерес” лица, както и случаите, в които е идентифициран риск от радикализация.

Според в.”Сега” е възможно МВР и досега да е събирало подобни данни, тъй като инструкцията трябва да отмени друга от 2006 г. със сходно съдържание, която обаче никога не е била обнародвана.