На държавните университети, приели през тази година повече студенти в професионални направления „Математика", „Информатика и компютърни науки" и „Комуникационна и компютърна техника", да се предоставят допълнителни средства за капиталови разходи в размер на 2000 лв. за всеки един студент. Това предлагат от Министерството на образованието.

Целта е „да се стимулира висше образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда”. Проектът обхваща 31 приоритетни професионални направления, за които кандидатите намаляват, а нуждата от специалисти остава.

Освен математическите, това са педагогиката, теория и управление на образованието, природните науки, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и т.н.

В резултат на тази мярка се очаква приемът в трите професионални направления да има ръст от 300 студента. За финансово осигуряване на мярката ще бъдат необходими финансови средства в размер на 600 000 лв., които ще се осигурят от бюджета на МОН за 2016 г.

Предложението е качено на страницата за обществени обсъждания и е пуснато за междуведомствено съгласуване. Очаква се в близките седмици да бъде одобрено от Министерския съвет.