Министерството на образованието представи план за превенция на агресията и засилване на сигурността в училищата. 

До изработването му се стигна преди месец, след като при инцидент в столичното 52 ОУ почина дете на 11 години.

Разработен е национален механизъм за борба с агресията. Той надхвърля образователното министерство и включва още редица институции - сред тях Министерство на здравеопазването, МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Изпълнителна агенция „Социално подпомагане", Национално сдружение на общините в Република България и други.

"Агресията ще изчезне в училищата тогава, когато изчезне от реалния живот около нас", подчерта ресорният министър Николай Денков.

Според него основната трудност идва от една страна, че родителите и учителите дават примера, който децата след това възпроизвеждат в училището.

Николай Денков отличи като втора трудност това, че няма само една институция, която да може да реши проблема с магическа пръчка.

„Трябват общи и насочени усилия години наред. На среща с институциите разделихме мерките на такива, които могат да се задвижат веднага и други, които изискват практическа подготовка. До края на 2017 г. е първата група, а втората - до края на 2018 г.“, поясни Николай Денков.

През последните седмици имаше няколко сериозни инцидента в училище, освен този в 52 ОУ. Клип от русенско училище показа как учител гони от час ученик поне привидно с ритник през вратата. В Самоков дете се оказа със счупено ребро след системен тормоз от страна на съученици. В Сливен пиян родител опита да нахлуе с нож в училище и се сби с охраната, а във Владая родители се оплакаха от агресивното отношение на преподавател.