Нова идея на просветното министерството: по-кратка лятна ваканция и по-дълга учебна година за учениците.

Проектът на ведомството беше обявен по време на заседанието на обществения съвет към МОН.

Според заместник-министър Ваня Кастрева промяната е заради критиките, че ние имаме най-кратки учебни занимания и една от най-дългите летни ваканции.

Какво се променя?

Началото на учебната година няма да се променя. Първият звънец ще бие на 15 септември.

Промяна има в учебните седмици. Те се увеличават. Учебната година за децата от 1 до 4 клас ще е 34 седмици. От 5 до 11 клас – 36 седмици. За 12 клас няма да има промяна, остават 31 седмици.

Това означава, че учебната година за най-малките ученици ще приключва на 15 юни, т.е. първокласници ще бъдат в класните стаи 3 седмици повече, а за останалите ученици - още две седмици допълнително.

Малките ученици ще започнат с 22 часа на седмица. Занятията постепенно ще се увеличават, като в гимназията ще има по 32 часа на седмица.

По-дълга ваканция между сроковете

Естествено, децата ще имат и достатъчно дни за почивка. Тази година една от промените е по-голямата ваканция между сроковете. След като учебният план бъде уточнен, ще бъде направено и ново разпределение на учебните предмети.

Това са само предложения. Предстои обществено обсъждане, но ако бъдат приети ще влезнат в сила от следващата учебна година.