Момче на 10 години в будна кома получи отказ за лечение от специализирания Фонд за деца. Родителите на 10-годишният Кристиян, който в началото на май падна от осем метра височина във фонтана на НДК, потърсиха съдействието на bTV. Детето е в тежко състояние, а Фондът за лечение в чужбина, не иска да отпусне пари за рехабилитацията му зад граница.

Кошмарът за Иво и Полина Мичеви зачпова на 1 май тази година. 10-годишният им син Кристиян полита от осем метра височина и пада във фонтана на НДК. Следва местене от болница в болница. Детето изпада в будна кома.

„Още тогава стана ясно, че в България няма място за адекватно и неадекватно, и въобще няма място за деца в това състояние. Тоест, от болницата трябва да си го приберем вкъщи”, обясни майката Полина Мичева.

Родителите казват, че единствената им надежда е терапия зад граница. Кандидатстват във Фонда за лечение на деца в чужбина, след като разбират за успешно лечение на будна кома там. „Има ранна рехабилитация, грижи, включват логопед. Длъжни сме с всички възможности нашето дете да отиде на място, където могат да помогнат”, категорична е майката.

В момента състоянието на момчето се следи в неврологичната болница „Свети Наум” в столицата. „В будна кома увредата на мозъка е огромна, наистина травмата е тежка”, обясни зам.-директорът на лечебното заведение проф. Параскева Стаменова.

Въпреки състоянието си, Кристиян ще бъде изписан от болницата идната седмица, защото у нас клиничната пътека за будна кома е 21 дни.

От Фонда за деца са отказали да отпуснат пари с агрумента, че терапия може да бъде проведено и тук, в България.

Лечението на момчето в Германия струва 137 000 евро. Фондът плаща само за терапии, които не се провеждат у нас.

Дарителска банкова сметка:
Титуляр: Кристиян Красенов Кинчев
Юробанк България АД
IBAN: BG81 BPBI 7942 10 20575301
BIC: BPBIBGSF