Земеделският министър Десислава Танева обяви мотива за вчерашното уволнение на директора на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов. А именно: "Създалата се нетърпимост в сектора" след скандала "такса спокойствие".

bTV разкри случай на рекет на един от големите производители на пилешко за дюнери - "Аладин Фуудс", който съобщи за опит за изнудване от страна на контролния орган. Той пък от своя страна отговори, че във фирмата са открити редица нарушения, сред които липса на хигиена и проследимост на месото.

"Проверка извършихме дотолкова, доколкото установихме получаването и на други сигнали от различни места - от различни организации относно тези практики. Всеки може да докаже правото си в съответния орган, но не може да се работи в условията на секторна нетърпимост", каза още Танева.

Тя благодаря на всички потърпевши от различни нерегламентирани практики, които са назовали конкретни имена. "А това е рядко, повярвайте", коментира министърът.

Трябва да се направи един цялостен преглед относно политиките и функционирането на Българската агенция по безопасност на храните и там, където е необходимо, да се направят съответните промени, допълни Танева след откриването на фестивала „Семе българско“ в Севлиево.

„Тъжната истина е, че сигналът за корупция не е единствен от фирмата, която се е осмелила да излезе публично на пресконференция. Затова може да се информирате и от многото браншови организации, както и от многото стенограми от заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание”, обясни министърът.

Тя обясни, че праща проверка на следващия ден по всеки един сигнал, който е получила.

Вижте пълния коментар на министър Танева пред bTV: