Мобилните оператори ще дават по-бързо данни за бедстващи хора
Това ще стане възможно с промени в два закона, които идват след трагичния инцидент с Мирослав Късовски
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
кучета, бачк, спасители, куче
Снимка: Ладислав Цветков

Мобилните оператори ще локализират по-бързо мобилните клетки на бедстващи в планината хора. Това изискване ще бъде въведено с промени в два закона, около които се обединиха всички парламентарни групи, съобщи председателят на парламентарната вътрешна комисия Цветан Цветанов.

До два часа от постъпване на сигнала мобилните оператори ще дават данни на спасителите къде се намира бедстващият. Данните ще се предоставят след проследяване на мобилните клетки, след като се получи разрешение от дежурен съдия.

В момента само полицията може да иска достъп до данни от мобилни оператори, които да предоставят информация за района, в който е засечен сигнал от съответния абонат. Това може да се случи и само ако лицето е обявено за издирване. Процедурата обикновено отнема повече от 48 часа, а това вече е фатално при инциденти.

Промените в закона идват след трагичния инцидент с Мирослав Късовски, който изчезна в района на Стара Планина и беше открит след няколко дни издирване мъртъв.

Военните прекратиха акцията по издирването на Мирослав Късовски (ОБЗОР)10 планински спасители ще обходят утре проверени вече места

„Текстовете ще бъдат внесена следващата седмица в пленарна зала. Ще направим законодателна промяна, за да може през предстоящия зимен сезон, ако има бедстващи хора, компетентните органи да могат да реагират много адекватно”, уточни Цветан Цветанов.

Приятели на Мирослав Късовски: Подценил е опасността от рязко застудяванеМъжът е имал и по-дебели дрехи, но времето бързо се е влошило

От името на всички планински спасители Емил Нешев от ПСС благодари на всички, които са взели участие в бързите действия за внесените промени и подчерта, че това е крачка напред за планинските спасители. 

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре