Мобилните камери по пътя отново стават законни до дни – парламентът се готви спешно да приеме законови промени, с които да върне на полицаите правото да глобяват с мобилна техника, заради зачестилите инциденти.

Преди беше по-добре

Като собственик на фирма за коли под наем Калин Балканлиев редовно получава електронни фишове за нарушенията на клиентите си. Често те са неоткриваеми и се налага сам да плаща глобите. И въпреки че му бъркат в джоба, иска контролът с мобилни камери да се върне.

"Манталитетът на балканските страни е такъв - когато знаеш, че няма контрол шофьорите стават по-агресивни, когато има контрол иска, не иска започва да намалява скоростта", смята той.

Като в зората на демокрацията

В момента мобилните камери се ползват от полицията буквално като радари за скорост - нарушителите се засичат на мобилната техника, но се спират, за да бъдат глобени на място. Докато един се санкционира, други десетки минават безнаказано.

"Останалите мобилни камери сме се върнали към едно положение в ранната демокрация, когато полицаите констатираха нарушение, спореха, почваха да задават въпроси от сорта „За къде бързаш?” и „Какво работиш?", посочва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Черна статистика

За първи път от 4 години има ръст на катастрофите и загиналите - за първите 3 месеца на годината жертвите на пътя са цели 30 повече, а ранените над 100.

"Приблизително с 40% е спаднала контролната дейност по отношение на скоростните режими, така че има връзка на практика", обяснява Антон Антонов от „Пътна полиция”.

Спешен законов ремонт

Съдът забрани мобилната техника в края на февруари, само защото не беше разписана подробно в закона. Това ще бъде коригирано от Парламента веднага след Великден или първите работни дни след Гергьовден и мобилните камери пак ще бъдат законни.

"Само че трябва да бъдем, т.е. шофьорите да бъдат убедени, че когато бъдат санкционирани с такава камера те са действително извършили нарушение, няма манипулации и актът, който им е съставен отговаря на нарушението, което са извършили", подчерта Георги Свиленски от парламентарната транспортна комисия.

Полицията разполага със 26 стационарни и 134 мобилни камери за цялата страна. От няколко дни се използват и 14 камери за нощно наблюдение, които също ще пращат електронни фишове, когато законът бъде поправен.