Българчета от 3 училища са блокирани в далечен Китай. Става въпрос за участници в международно състезание по математика, на което децата спечелиха 8 отличия, но вече втори ден не могат да се приберат у дома.

Групата с учениците и техните преподаватели трябваше вече да е кацнала в София, но отложен полет заради технически проблем с един от самолетите, възпрепятства прибирането им на време.

По първоначален план децата трябваше да пътуват от Чангчун през Пекин и от там да излетят за Москва, където да се качат на самолета за София. Забавянето на първото летище обаче е довело до изпускане на връзките за руската столица.

„Цялото изкарване и цялото състезание беше някакъв сървайвър поради китайските организатори. По средата на състезанието ги местиха от един хотел в друг. До колкото знам учителите е трябвало да си платят стаите. Насъбра се една седмица с по 3-4 часа спане и сега това връщане просто съвсем ще умори децата”, каза пред bTV Кристиан Димитров, баща на един от учениците.

36-членната група от ученици и преподаватели е приета в посолството ни в Пекин веднага щом са кацнали в китайската столица. 11 души вече пътуват за Москва, от където ще хванат самолета за София. За останалите, мисията ни в Китай търси свободни полети, съобщиха от външното министерство.

На CIMC седмокласникът от СМГ Иво Петров спечели златен медал, а една година по-малките До Виет Къонг и Иван Георгиев – сребро.

Представителите на ПЧМГ Борислав Кирилов (5 клас), Михаела Гледачева (6 клас) също завоюваха втори места, а Александър Желязков (7 клас) взе бронзов медал.

На отборното състезание тимът на Софийската математическа гимназия (Иво Петров, Иван Георгиев, До Виет Къонг и Никола Стайков) станаха първи подгласници с две сребърни купи.

Информатиците с поредна силна олимпиада

Българският олимпийски отбор по информатика се завръща у нас с един златен и два сребърни медала от тазгодишната Международната олимпиада, която се проведе от 26 юли до 2 август в Алмати, Казахстан, съобщиха от Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки (СРООПН).

Нашият отбор е в състав Христо Венев (СМГ, 12 клас, златен медал), Енчо Мишинев (МГ Ямбол, 10 клас, сребърен медал), Даниел Атанасов (СМГ, 11 клас, сребърен медал) и Кристиян Цъклев (СМГ, 12 клас). Общо в състезанието взеха участие 84 тима с 324 състезатели.

За Христо Венев това е 11-то участие на международна олимпиада, като на всички е печелил златен или сребърен медал. Енчо Мишинев е другият първенец на нашия отбор със 7 участия, приключили със злато или сребро. На Балканската олимпиада по информатика през 2015 г. двамата са носители на два от трите златни медала на състезанието, посочват от СРООПН.