Организирано и с автобуси, главното мюфтийство поведе протест пред карловската Куршум Джамия с настояване тя да стане действащ храм и археологическите разкопки около нея да спрат. Протестът се проведе въпреки забраната на карловския кмет.

Пред Върховния съд главното мюфтийство претендира за 90 вакъфски имота, сред тях и карловската джамия.

"Главното мюфтийство няма права на тая сграда, която карловци са оставили да бъде символ на османското робство и османската архитектура”, заяви Емил Кабаиванов.

"Ние сме дошли с добро, за да защитим карловските мюсюлмани и да кажем, че ние не сме съгласни с това”, каза главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Протестът беше забранен от кмета, за да не възникне етническо напрежение

Пловдивският съд обаче го разреши.

Представители на местните турци на митинга почти нямаше - освен един от организаторите на протеста. След като протестиращите отпътуваха с автобусите си за Хасково, Кърджалии, и Стара Загора, намерихме Кемал Рашид в действащата джамия.

"Когато видяхме такива разкопки, ние не знаем за какво става въпрос и мислим, че ще я бутнат и затова организирахме спонтанно това мирно шествие, а не заради това, че делото е на последна инстанция, не”, уточни Кемал Рашид.

Всъщност, проектът на общината е с европейски субсидии сградата паметник на културата и архитектурата от османския период да стане музей.

Според защитниците на тезата, че сградата на джамията трябва да бъде музей, колоните са от манастира Свети Спас, а в основите има основи на тракийски храм.

Музей или джамия е сградата – това ще реши Върховният съд.