Миньори от Бобов дол протестират под земята
Колегите им от следващата смяна ги подкрепиха. Причината за протеста са неизплатени заплати и опасност да останат без работа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Бобов дол
Снимка: bTV

Миньори от рудник „Бабино“ на мини „Бобов дол“ започнаха протест заради неизплатени заплати и опасност да останат без работа.

Вече 12 часа 131-те работници от първата смяна са под земята. Миньорите от втората смяна не бяха допуснати в рудника, но обявиха, че подкрепят протестиращите си колеги. В 22 ч. ще пристигне и третата смяна и се очаква и те също да се присъединят към протеста.

Причините за недоволството им са, че в началото на месеца миньорите са разбрали, че рудник „Бабино“, който е най-големият на Балканския полуостров, спира работа. Така за 700 семейства вероятността да останат без хляб е реална.

Отново напрежение в рудник "Бобов дол"Над 650 миньори се опасяват от масови съкращения в частния рудник

Освен това миньори твърдят, че не са вземали пълна заплата от четири месеца, а за последния някои взели само по 20 лева.

Бобов дол
Снимка: bTV

Красимир Чаврагански, директор на мина „Бобов дол“, обясни, че това се получава, защото мината удържа пари, за да погасява кредити като трето задължено лице. Освен това се изплаща и по 150 лв. аванс. „Това не са 20 лева“, каза той.

От „Въгледобив Бобов дол“ обясниха, че по-ниските заплати са във връзка с неизпълнени норми.

Тези работници, които останат на работа, ще получат пълните си възнаграждения. Част от тях ще бъдат пренасочени към останалите рудници.

Хората от първата смяна отказват да излязат, докато не се появи някой високопоставен говорител.

Преговорите продължават.

Вижте повече във видеото:

Силата да бъдеш информиран
Снимка: bTV

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре