Министри са вечеряли в един от затворените заради опасност от антракс ресторанти във Варна. Те обаче казват, че не са яли от заразеното месо.

Обеззаразените 23 заведения за обществено хранене във Варна и курортите започнаха да отварят въпреки забраната, установи проверка на bTV.

Те могат да работят, но само с напитки, без собствена кухня. Днес беше отворени и единственият магазин, продавал продукти от рисковата транжорна.

Малките квартални заведения за бързо хранене са запечатани. Сред клиентите на едно от засегнатите заведения са били и министрите на туризма и на отбраната. Домакин е бил областният управител на Варна.

Министрите обаче не са яли пържоли. Да, ходих на тази вечеря, добре съм със здравето, ядох само салата”, призна военният министър Николай Ненчев.

„Не се притеснявайте за мен. Не съм вечерял с него и с други колеги. Нямайте грижа за моето здраве", коментира социалният министър Ивайло Калфин.

Няма паника и повишено търсене на лекарска помощ. Няколко души със стомашни оплаквания са потърсили съвет в Инфекциозната клиника.

„Има майки, чиито деца са на детска кухня и се интересуваха дали да поръчват храна за децата в близките седмици от детската кухня”, съобщи д-р Марияна Маринова, общопрактикуващ лекар.

Детските и социалните заведения не са зареждали месо от рисковата транжорна. Собственикът й вече е на свобода.