Мигрант от центъра в Харманли е диагностициран с малария
Той е настанен в болницата в Пловдив и вече е излекуван
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    1
малария
Снимка: iStock

Мигрант от лагера в Харманли е диагностициран с малария и се лекува в инфекциозното отделение на университетската болница в Пловдив, предаде кореспондентът на bTV в региона. 

Чужденецът вече е излекуван и предстои за бъде върнат в бежанския център съвсем скоро.

"През 1965 година България е призната от СЗО за страна с ликвидирана малария, но поради широките връзки със страните от тропическите и субтропически региони, ежегодно в нашата страна се регистрират случаи на малария. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци", сочи информация на сайта на Министерството на здравеопазването.

Маларията е заразно заболяване, което се причинява от 4 вида маларийни плазмодии. Източник на заразата са болните хора и паразитоносителите. Заболяването се проявява с малариен пристъп (температурна треска), повтарящ се през строго определен интервал от време.

В продължение на две седмици от Агенцията за бежанците уверяваха хората, че в лагера няма хора с диагностицирани заразни заболявания.

В  бежанския център в Харманли от месеци обаче върлуват различни зарази, за които държавните институции мълчат.

Това изкара хората от града днес на масов протест. Те се опасват най-много от заразите, които могат да пренесат мигрантите – краста, лашмайниоза и въшки.

Жителите на Харманли отново протестираха срещу мигрантите в града (СНИМКИ)Те поискаха оставката на директора на Агенцията за бежанците

Протестът на жителите на Харманли прерасна в шествие, което спря пред бежанския лагер, който хората наричат инкубатора на зарази.

Протестиращите дадоха срок от три дни  лагерът да бъде поставен под карантина и поискаха оставки в държавната агенция за бежанците.

Те заплашиха с гражданско неподчинение и блокади на пътища.

Вижте повече във видеото:

  • 3
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре