Студентски протести предстоят следобед в София и в още 4 български градове. Въпреки преговорите в просветното министерство, продължили час и половина, студентите по медицина, фармация и дентална медицина останаха непреклонни и ще изразят недоволството си.

Причината за протеста е, че студентите вече няма да получават европейски стипендии. Стимули за успех ще вземат само студенти от т. нар. приоритетни професионални направления.

Сред тях са инженерните науки, математиката, педагогиката и др. Студентите по медицина ще могат да получават само стипендии за специални постижения в съответната област. 

Рано тази сутрин стана ясно, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии. В момента те са между 50 и 110 лева на месец като последно са актуализирани през 2004 г.

„Това, което се разбрахме, след час и половина разговор, е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии”, каза вицепремиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят на студентския съвет на Софийския университет Васил Силяновски беше категоричен: „Ние държим да се възстанови всички да имат равен достъп до стипендия, независимо в какво направление е това”.