Грешки при разпределянето на адреси, командироване в София и даже закриване на структури в цялата страна – от това се опасяват медици след решението на Министерството на здравеопазването да слее центровете за столицата и областта. Ведомството вижда в мярката възможност да се подобри обслужването на пациентите.

„София-град не познават района, те даже нашите много често го бъркат”, каза пред камерата на bTV шофьор на линейка от филиала в Елин Пелин, който обслужва над 30 000 души. Отговорникът д-р Петрова коментира, че щом се говори, че централата в София е претоварена, не става ясно дали ще могат да поемат и техните адреси.

„Всеки, който дойде нов, той си поема... Надяваме се да е за добро. Не сме съгласни, но аз имам усещането, че предварително е решено”, коментира тя.

Д-р Десислава Кателиева от асоциацията на работещите в спешната помощ коментира в студиото на „Тази сутрин”, че създаването на една голяма районна координационна централа би трябвало да стане с достатъчно хора и при ясни правила.

„Никой няма намерение да закрива филиалите”, подчерта директорът на дирекция „Медицински дейности” в МЗ д-р Ивелина Георгиева. По думите й и до този момент централата на „София – област”, която е в „Младост” е предавала адресите именно на филиалите, които след това са насочвали медицинските екипи.

По думите й няма и риск с мотива за ниска натовареност линейки от областта да се командироват в София. Към момента почти всички 13 филиала са с по една линейка и един екип, а целта на МЗ е да се осигурят резервни медицински автомобили и поне още 5 екипа спешни медици.

Тя беше категорична, че няма начин при механичното събиране на две структури с кадрови дефицит да се очаква решаване на проблемите.

„Нарушава се принципът, по който са направени 28 центъра за медицинска помощ”, отбеляза тя и запита дали няма да има промени и на други места в страната.

Според нея с промяната вече няма да необходимо линейките да обикалят София, за да стигнат до МБАЛ „Света Анна”, а ще могат да използват всяка една столична болница. Д-р Кателиева я контрира, като посочи, че това става и в момента.

Георгиева смени темата, като посочи, че допълнителното материално стимулиране в „София-област” е ниско и разпределено „по странен начин” – половината служители не получават нищо, а голяма част от бонусите остават в администрацията.

Спешните медици готвят протести, на този етап са на фаза "Обществено обсъждане".