Лекари и медицински сестри от общинските болници излизат на ефективна стачка заради тежкото състояние на сектора и опасността от закриване на общински лечебни заведения.

Според Националното сдружение на общинските болници в България състоянието в сектора вече не може да се опише като опит за оцеляване, а като невъзможност за оцеляване.

По данни на организацията 12 общински лечебни заведения са пред затваряне заради тежко финансово състояние.

100 млн. лв. са задълженията на общинските болници към декември, миналата година, по данни на здравното министерство.

Днешните протести са национални и са подкрепени от Българския лекарски съюз и пациентски организации.

В Чиран протестът се провежда пред общината, защото подобно на останалите общински болници у нас, съществуването и на чирпанската е поставено на карта. Причината е, че броят на клиничните пътеки, по които здравното заведение може да работи, е намалял с 25% заради новите стандарти, а цените на клиничните пътеки са определени още през 2006 г.

По думите на управителя на болницата д-р Неделчо Тотев надлимитната дейност на болницата не е изплащана през последните две години и половина.

16 души от общините Чирпан, Братя Даскалови и Първомай разчитат на отделението по хемодиализа в чирпанската болница. Ако трябва да пътуват до Стара Загора за диализа това са около 70 км отиване и връщане.

Ако болницата в Чирпан спре работа, хората от 40 населени места остават и без образна диагностика и лаборатория, както и без достъпно здравеопазване.