През територията на България са минали стотици екстремисти, като всички са отишли към Германия, но въпросът е какво ще стане, ако Берлин реши да ни ги върне. Това каза в студиото на „Тази сутрин” преводачът Мажд Алгафари, който е провеждал разпити на нелегални имигранти у нас.

Според него ситуацията отдавна е извън контрол. „В момента по границата няма преводачи, които да работят със службите”, каза Алгафари и допълни, че в момента на преводачите се плаща значително по-малко и тези по границата нямат нужния опит.

А той е нужен, за да се установи кой от имигрантите може да е джихадист: „Това е занаят, за всеки човек е индивидуално. Започваме да го разхождаме – дали наистина е сириец, дали е от този град, от този квартал. Като видя, че не знае, значи нещо лъже. Когато нещо лъже, нещо крие”.

Според преводача, в момента през границата минават стотици хора всеки ден и доказателство за това е, че само в София на ден се залавят десетки, а каналите минават и през други градове, сред които Видин, Стара Загора, Пловдив.

Той разкритикува българските служби заради това, че не контактуват със сирийските си колеги, които продължават да работят въпреки войната и могат да дават информация за издирвани за тероризъм.

Атентаторът от Ансбах имал достоверна история

„Вълк единак” в група от няколко семейства – така Мажд Алгафари описа Мохамед Далеел, който през 2013 г. е влязъл у нас като нелегален имигрант, а преди дни се взриви край музикален фестивал в Германия.

„Всичко, което каза, излизаше да е вярно (...) Историята, която ни представи, беше много достоверна, много истинска”, разказа преводачът.

Той призна, че не се е усъмнил, но е възможно и сириецът да е бил извършител на част от описаните събития, а не жертва.