Четири години след побоя пред джамията по време на протест на „Атака” правосъдие беше раздадено. Един мъж заведе дело срещу България пред Европейския съд за правата на човека.

По време на петъчната молитва на 20 май 2011 г. „Атака” организира протест пред джамията. Всичко започва със скандирания и обиди. Един от протестиращите разрязва фес с нож и заплашва, че това ще сполети всеки от молещите се. За минути протестът срещу високоговорителите на джамията прераства в бой.

Днес пред джамията е тихо. Вели Караахмед е един от пострадалите в онзи ден и човекът, завел делото в Страсбург. Разбрал за решението на съда, но не се зарадвал.

„Честно казано, не се почувствах герой. Стана ми гадно и отвратително, защото трябваше да се стигне до Страсбург за пореден път и да кажем на политиците, да им светне лампата и да не чакат следващия такъв погром”, казва той.

Съдът в Страсбург е категоричен: нарушена е свободата на хората да практикуват религията си, липсват адекватни превантивни действия от полицията, а разследването за проповядване на религиозна омраза виси четири години по-късно.

„Въпреки, казва съдът, че лицата са видими на всички камери на медиите. Дори не са разпитани Волен Сидеров и депутатката Гаджева, въпреки че те са добре известни лица”, коментира адвокатът Маргарита Илиева.

От „Атака” категорично отказаха всякакъв коментар. През 2011 г., когато става побоят, на власт е ГЕРБ.

„Ако беше полицията действала по друг начин, щяхме да сме осъдени по друг параграф. Не знам. Вие си спомняте, че тогава ГЕРБ беше упрекнат в полицейщина. Жалко е, че български политици допринасят до това България да бъде санкционирана”, коментира Красимир Велчев от партията.

Вели Караахмед казва, че докато чакал решението на съда, не спирал да се моли за нападателите си.

„Вие си спомняте, че на другия ден оградата на джамията беше обсипана с цветя. Това е заради толерантността на обикновените граждани. Важно е и мюсюлмани, и християни не позволяваме на недоброжелателите да си играят с тези наши чувства”, надява се Караахмед.