Остават броени дни до зрелостните изпити. През следващата седмица ще бъдат проверени знанията на 12-класниците по български език и предмет по избор.

Оценките ще може да се използват и като вход за повечето университети у нас, с изключение на регулираните специалности и изкуства.

Много от зрелостниците в елитните гимназии няма да се възползват от тази възможност.

Посока: Навън

Няма официална институция, която да изследва мобилността на студентите в Европа, но според различни източници всяка година около 10% от зрелостниците продължават образованието си в чужбина. В Първа английска гимназия делът е още по-висок - 30 на 100.

Бойко Воденичарски е част от тази статистика - печелил е множество награди по физика, част е от националния отбор. Пътят му продължава към Кеймбридж във Великобритания, където в момента учат около 60 българи. За последен път се връщаме в класната му стая.

„Основното, което може да се работи след това е като професор. И аз ще се целя именно в това. И честно казано, мисля че няма голяма разлика да си професор там или в България, ако парите не са водещ фактор, разбира се”, казва той.

Не всички завършили в чужбина остават зад граница.

„След като завършат висшето си образование, което във Великобритания по-често е 3-годишно, имат желание да работят в престижни международни компании и доста голяма част от тях са тук”, посочва директорът на I АЕГ Нели Петрова.

Бойко би се върнал.

Има места, няма желаещи

У нас има цели 51 висши учебни заведения. Но миналата академична година са останали 8 хиляди незаети места, според данни на просветното министерство.

Заминаването на български зрелостници в чужбина е безконтролно и не е част от стратегически политики. Не е ясно каква част от тях се връщат да работят в България.